Bootstrap Example

STEVAN NIKOLIĆ

SPECIJALISTA ZA SOFTVERSKO INŽENJERSTVO

Visoka Železnička škola (3 godine)
  diplomski rad: Programiranje u C++ jeziku.

Visoka Elektrotehnička škola (1 godina)
  završni rad: Baza podataka Gradske uprave.

Visoka ICT škola (1 godina)
specijalistički rad: Entity modul u drupalu.

Filološki fakultet u Beogradu
  Nemački/engleski jezik - apsolvent

Trenutno zaposlenje: Gradska uprava Smederevo
Sistem administrator
 Rad sa bazama podataka
 Izrada desktop i web aplikacija
 Održavanje mreže, servera, hardvera i softvera

GALERIJA SLIKANEŠTO O MENI

Moje ime je Stevan Nikolić. Bavim se programiranjem od malena, sa PHPom sam se susreo prvi put 2008. godine.
Bavim se izradom sajtova i web aplikacija, a moj hobi je izrada video igara i animacija.
Moj trenutni posao u Gradskoj upravi je raznovrstan i daje mi slobodu da realizujem svoje ideje na željeni način i tako
primenim novostečeno znanje, a uglavnom se zasniva na radu sa bazama podataka i izradom aplikacija za evidenciju podataka.
Godinu dana sam radio na izradi softvera za elektronsko upravljanje firmom (T-FIRMA) pomoću PHPa i MySql baze koji se već godinama
koristi u kompaniji TOMI TRADE. Jedan od zanimljivih projekata je bio slanje SMS poruka pomoću PHPa, evidencija primljenih
zahteva poslatih SMSom, kao i generisanje excel i word fajlova pomoću PHPa. Sa Wordpress i Drupalom sam se susreo na
specijalističkim studijama, gde sam za zadatak imao da napravim teme i module/pluginove.
Za vreme studija sam takođe naučio da koristim MVC tehniku u radu sa ZEND-om i CODEIGNITER-om, a tek od skoro sam krenuo
sa radom u LARAVEL framework-u pomoću koga sam izradio program za evidenciju predmeta u GU Smederevo.
Konstantno učim nove tehnike za rešavanje problema, kao i kompjuterske i strane jezike.

SERTIFIKATI

• Database Programming with PL/SQL
• Competency rising and institutuon building tasks related to the use of e-Goverment within the Serbian Public Administration
- sertifikat za početnike
- sertifikat za predavače
• Osnovni kurs o Berzi
• Priznanje kancelarije za mlade za omladinskog tim lidera 2010
• Napredne tehnike zaštite investitora u IT industriji
• Položen državni ispit

ISKUSTVO


IGRE


Moja velika strast je izrada video igara.
Kroz izradu video igara na zabavan način učim nove programske jezike.

 Visual basic
 Canvas
 THREE.js
 Unity
 Javascript

DIZAJN


Moj hobi je izrada animacija i uredjivanje video snimaka.

 CINEMA4D
 Ulead Video studio
 Photoshop

HARDVER I MREZE


Moj trenutni posao obuhvata rad sa hardverom i upravljanje racunarskim mrezama.

 SQL 2008 server
 Podesavanje rutera
 Remote pristup i podrska korisnicima
 Windows okruzenje
 Microsoft Office


What is session_regenerate_id()?

As the function name says, it is a function that will replace the current session ID with a new one, and keep the current session information.

U ovom članku možete naći kod za vežbu sa REST servisima. U pitanju je jednostavan kod, lako razumljiv koji prikazuje kako se kreira REST server i kako se iz REST klijenta pozivaju odgovarajuće funkcije.

U ovom članku se nalazi primer jednostavnog REST servisa

Сваки озбиљан програмер је барем једанпут био у ситуацији у којој је потребно написати писмо посл

Трансакције су операције којима се изводи серија измена над једном или више табела у бази података. U ovom članku se može videti primer komuniciranja sa MySql bazom i namerno generisana greška zbog koje se ceo upit poništava i baza vraća u pređašnje stanje.

Cilj ove lekcije da se kreira klijent koji će koristiti REST servis. Na osnovu GET parametara iz linka klijent programa u address bar-u će program pozivati adresu servisa sa odgovarajućim parametrima.
Cilj ovog primera je kreiranje servisa uz pomoć REST API-ja. Potrebno je obezbediti dve funkcionalnosti: 1. Prikaz liste svih studenata 2. Prikaz podataka o pojedinačnom studentu Kako ćete pristupiti servisu? Možete kreirati klijenta ili skinuti neki REST klijent koji ćete koristiti. Potražite za Google CHROME “rest web service client”.
Ukoliko razvijate temu za Drupal, a dobili ste zadatak da postavite LIKE dugme na neku stranicu ovde možete pročitati i kako se to radi. Sve što je potrebno je da kod ispisan ispod paste-ujete u neki od tpl. fajlova vaše teme na mestu na kome želite da stoji LIKE dugme. Probajte, nije teško.

Tražio sam nešto čime bih još više ulepšao sajt. Bootstrap omogućava brzu izradu responsive sajta, ali su mi boje na sajtu nekako delovale previše jednostavno. To se posebno vidi kod dugmića. Tako pronađoh hover.css biblioteku za animiranje dugmića.

U ovom članku će biti reči o pravljenju Wordpress tema. Na početku će biti prikazano kako se deklariše tema da bi bila vidljiva u admin panelu. Biće govora o povezanosti naziva PHP stranica teme sa njihovim funkcionalnostima na sajtu. Govoriće se o WP funkcijama za prikaz određenog sadržaja.

Ovo je primer kako napraviti jednostavni SOAP servis u php-u uz pomoć NUSOAP biblioteke. U primeru je prikazan kratak kod koji će vam pomoći da razumete SOAP servise. Biblioteku možete skinuti sa ove adrese: http://sourceforge.net/projects/nusoap .

Pre nego što počnete da pravite sajt dobra ideja bi bila da se napravi nekoliko skica sajta, tj stranica na sajtu da bi se stekao opšti utisak kako će cela stvar izgledati. Ako radite za klijenta, on će želeti da vidi kakve ideje imate (i naravno, klijenti će imati neke svoje ideje). Dakle, ne počinjati rad na sajtu pre nego što se ideje dizajnera i klijenta ne usaglase. Ako pravite sajt za sebe moguće je da u toku izrade promenite ideju, ali je definitivno potrebno imati neki početni raspored elemenata na sajtu (site layout).

GIT

U ovom radu će biti reči o alatu za praćenje i kontrolu verzija programa koji se zove Git. Git je sistem za distribuiranu kontrolu verzije i sistem za upravljanje fajlovima. Biće razmatrane neke sposobnosti ovog softvera i komande koje se koriste u radu sa njim. U konkretnim primerima će biti pokazano kako se koristi konzolna i aplikacija sa grafičkim korisničkim interfejsom. Čitav tutorial mozete preuzeti sa ove stranice, samo skinite GIT.DOC fajl sa linka iznad.

ColdFusion je komercijalna platforma za brzi razvoj aplikacija koju je izmislio Džeremi Aleir i JJ Aleir u 1995. (Programski jezik koji se koristi sa tom platformom se takođe zove Coldfusion, iako je preciznije ime CFML).

Nekoliko reči o php operacijama za rad sa stringovima.

Ponekad neki programski jezici koji su puni dodatnih pomagala mogu previše pomagati programeru i

NASA-in rover Curiosity otkrio je vodu u zrnastom tlu na površini Marsa, potvrdila je ova američk

Još se nisu slegli utisci od premijere novih iPhona, a korisnici mobilnih već pričaju o novoj "na

Evo CSS koda koji ce vam ulepsati input elemente na sajtu. Da ne biste gubili vreme na stilizovanje ovih elemenata možete slobodno uraditi copy/paste sa naseg sajta.

Računar treba održavati čistim ne samo iz estetskih razloga.

Jedanaest biliona milja i 36 godina nakon lansiranja, neki naučnici kažu da je Vojadžer najzad na

Anargor je video igra proizašla iz domaće kuhinje DNET studija.

Pripremljeni izraz je ništa drugo nego upit koji je prekompajlirao mysql server da bi kasnije bio

Pored standardnih poboljšanja u OOPu, PHP5 takodje uključuje mnoge nove biblioteke koje rade sa b

Osnovni vid nerazumevanja Specijalistickih strukovnih studija ide u pravcu toga šta je prakticno osoba koja zavrsi ove studije i kako se to poredi sa prethodnim Zakonom, koji je izgleda dosta jasan studentima. Ovde je objašnjeno kako to funkcioniše.

Јупитер је пета планета од Сунца и највећа планета у Сунчевом систему.

MOJI RADOVI


T-FIRMA je aplikacija koja se sastoji iz više modula, a cilj joj je da obezbedi elektronsko poslovanje jedne firme. Aplikacija je kreirana OOP PHP tehnologijom i primenjuje se u TOMI trade kompaniji od 2013. godine.

TARABA THE MOVIE je projekat na kome sam radio iz hobija 2012. godine u kojoj je kombinovan rad CINEMA 4d i ULEAD VIDEO STUDIO programa

Sajt izrađen za potrebe diplomskog rada. Cilj je bio izraditi responsive sajt koji bi predstavio jedan virtuelni restoran

Image

Restoran Radonja Ribac

Primer sajta za restoran

ARES je responsive WORDPRESS tema čija je dodatna funkcionalnost bila da sadržaj sekcije Services offered bude dinamički.

SISTEM ADMINISTRATOR - Javascript video igra. Napravio sam engine, uz pomoć koga se korišćenjem funkcija može vrlo brzo i lako napraviti avantura. U ovom slučaju opisan je rad jednog sistem administratora u državnoj firmi

Image

SISTEM ADMINISTRATOR

Odigraj igru OVDE

Course modul za DRUPAL i WORDPRESS. Cilj je bio omoguciti korisnicima online prijavu i placanje kurseva virtuelne škole. Modul generiše uplatnicu ili profakturu i šalje korisniku na mail. Modul takođe služi za evidenciju kurseva, nastavnika i učenika.

3D PINBALL je browser-based igra napravljena koristeći THREE.js biblioteku. Kursorskim tasterima se kreće reket igrača, dok se funkcionalnim tasterima F1 - F6 menja kamera.

Image

3D PINBALL

Igru odigrajte OVDE

ZEND childcare je sajt izradjen kao seminarski rad u ZEND framework-u. Cilj je bio izraditi sajt za organizovanje dečijih rođendana. Roditelji imaju mogućnost da prijave decu za aktivnosti i rođendanske proslave
SMTP -> ERROR: Failed to connect to server: Permission denied (13)
SMTP Error: Could not connect to SMTP host.